De kartrekkers van het bouwdepot; In gesprek met Manon van Hoeckel

 “Als je een nieuwe auto ontwikkelt, vinden we het heel normaal dat daar prototypes en testfases aan vooraf gaan. Waarom gunnen we onszelf die ‘probeer-ruimte’ niet als het gaat over sociale constructen?” 

Met deze gedachte is het Bouwdepot ooit van start gegaan – laten we niet eindeloos projectplannen schrijven, maar laten we het gewoon gaan proberen! Een gedachte afkomstig van Manon van Hoeckel, mede-oprichter en Hoofd Ontwerp van het Bouwdepot. 

Al 2,5 jaar is Manon betrokken bij elke stap die het Bouwdepot zet. Tijd om wat verder in haar gedachtes te duiken.

Manon, jij bent de ‘ontwerper’ van het Bouwdepot. Wat houdt dat nou precies in?

“Samen met Marleen van der kolk heb ik de basis van het Bouwdepot bedacht: jongeren tussen de 18 en 21 jaar in crisissituaties onvoorwaardelijk €1.050 per maand geven, gesubsidieerd vanuit fondsen en gemeentes. Maar als zo’n idee er eenmaal ligt, is het ontwerpen eigenlijk pas net begonnen. Via verschillende wegen blijven we doorlopend nieuwe dingen leren en nieuwe uitdagingen tegenkomen. De ene keer ben ik een workshop aan het organiseren voor begeleiders of gemeenten, de andere keer een foto-expositie aan het vormgeven om de stereotype beelden rondom ‘kwetsbare jongeren’ te doorbreken.”

Daar lijkt een rode draad in te zitten: wantrouwen in vertrouwen veranderen. Klopt dat?

“Zeker. En dat werkt twee kanten op. Zowel van de gemeente, de overheid, ‘het systeem’ naar de jongere, maar ook bij jongeren heerst een groot wantrouwen richting instanties. En voor beide richtingen proberen we te bouwen aan vertrouwen, daar heeft alles in de kern wel mee te maken ja.
Laatst hebben we het bijvoorbeeld gehad over het vraagstuk: wat als een jongere die het Bouwdepot ontvangt volledig uit contact treedt? Zetten we het inkomen dan stop? In eerste instantie, en vanuit de beste bedoelingen, zou je misschien zeggen: ja, want er zijn maar zoveel plekken en een jongere heeft begeleiding nodig. Maar aan de andere kant beloven we onvoorwaardelijkheid, dus wat doet het met het vertrouwen van een jongere als later toch blijkt dat het ze kan worden afgenomen? Uiteindelijk besloten we in dit soort gevallen het Bouwdepot te ‘pauzeren’: het geld blijft altijd beschikbaar voor die jongere, maar daarvoor moet hij/zij het wel fysiek komen ophalen. Dat is dus ook weer een ontwerpkeuze waarmee we het proces steeds beter proberen in te richten. En zo zou ik nog wel 20 voorbeelden kunnen noemen!”

Een doorlopend leren, dus. Is het ontwerp dan ooit af?

“Nou, dit klinkt misschien een beetje onpopulair, maar ik weet niet of we ooit één oplossing gaan vinden. Volgens mij is de oplossing gewoon blijven leren en blijven aanpassen. Als doorlopende cyclus.Niet alleen omdat we het nooit helemaal kunnen weten, maar omdat de wereld om ons heen, de doelgroep waarvoor we werken en hun omstandigheden, ook veranderen. Op het moment dat je tot één oplossing bent gekomen, werkt die over een paar jaar misschien al wel weer anders. Ik hoop van harte dat het Bouwdepot zich over een paar jaar kan opheffen, maar ik denk niet dat dat komt omdat we de code dan hebben gekraakt.”

Waardoor dan wel? Wat moet er gebeuren voor het Bouwdepot om niet meer nodig te zijn?

“Systeemverandering! Maar dat is voor mij tweeledig. Ten eerste moet de wet- en regelgeving anders worden ingericht, waardoor jongeren tussen de 18 en 21 niet meer zo tussen de mazen van de wet vallen. Het vangnet wat wij nu vormen, zou eigenlijk helemaal niet nodig moeten zijn.
En ten tweede moet die ruimte waar ik het de hele tijd over heb – de ruimte voor experiment, voor uitproberen, voor bijsturen en aanpassen – in het systeem gewaarborgd zijn. Ons doel is dat het lerende element in de aanpak ook te borgen.

Ook voor sociale constructen moeten ‘prototypes’ genormaliseerd worden. Als we die manier van denken en doen samenleving-breed zouden kunnen toepassen, zijn we denk ik een heel eind.”

Interviews

Hoe zorgen kleinschalige pilots voor grootschalige beleidsveranderingen? 

Onderzoeker Jonathan Berg vertelt over het Bouwdepot.

Lees meer
Jongeren

Interview met oud-deelnemer Jennifer

“Ik heb dankzij het Bouwdepot een stevige basis kunnen opbouwen, zowel financieel als mentaal.”

Lees meer

Overig

Schenken van een Bouwdepot

Lees in de oplegger en White-paper Schenken over de fiscale inzichten en adviezen.

Lees meer
Resultaten

Succes moet je vieren!

Eind vorig jaar vierde we samen met al onze partners het succes van het Bouwdepot.

Lees meer