Ontmoet de jongeren

Ontmoet de vijf jongeren die deel uitmaken van de Bouwdepot-pilot! Ze hebben allemaal hun eigen verhaal, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze door financiële zorgen niet verder kunnen bouwen aan hun leven.

Wie zijn de jongeren van het Bouwdepot?

Imane, Rami, Gino, Shuburney en Kyra doen een jaar mee aan de pilot van het Bouwdepot. In dit jaar willen ze de zelfgekozen doelen behalen die ze in hun bouwplan hebben opgesteld. Iedere jongere heeft zijn of haar unieke doelen, en iedere jongere heeft een uniek verhaal. Wie zijn ze?

Imane

Imane is 21 jaar en komt uit de regio Den Haag. Ze is een opgewekte studente verpleegkunde, maar is thuisloos geraakt door culturele botsingen, vooral met haar moeder, vertelt ze.

Imane heeft veel doelen die ze wil behalen. Ze wil zelfstandig kunnen wonen en haar rijbewijs halen. Dat laatste is voor veel mensen een beslissing waarbij ze niet echt stilstaan, maar niet voor Imane. Voor haar is het behalen van een rijbewijs echt een groot doel. “Iedereen haalt zijn rijbewijs. Als je in de klas zit, hoor je iedereen praten over het rijbewijs of over lessen of rijexamen. Ik wil ook mee, en het is ook een investering in jezelf.” Het rijbewijs vergroot mogelijk haar baankans. “Het halen van het rijbewijs gaat me dus echt rust geven.”

Rami

Rami is 21 jaar oud. Hij komt uit Rotterdam, is handig en oplettend. Hij heeft al een hele weg achter de rug, zo vertelt hij in de podcast van het Bouwdepot.

Rami heeft op dit moment geen eigen woonplek, al kan hij bij zijn zus slapen. Hij is een zogenaamde bankkhopper, een grote groep die niet in the picture staat. Telkens wanneer hij uit zijn situatie probeert te komen merkt hij het heel lastig is om de vicieuze cirkel te doorbreken. “Ik heb sinds ik dakloos ben hier en daar gewerkt, maar vaak stopten die baantjes al snel omdat ze geen hulp of werk meer voor me hadden. Dan kom je weer vast te zitten, en je denkt dan: hoe nu verder…” Rami hoop aan het eind van de Bouwdepotpilot een eigen plekje te hebben. “Mijn eigen woning, mijn eigen slaapplek.”

Shuburney

Shuburney (21) woont in Rotterdam en volgt momenteel twee studies tegelijkertijd en heeft verschillende bijbaantjes om zijn hoofd boven water te kunnen houden. Hij is een echte aanpakker die van rust houdt. Die had hij helaas niet in zijn thuissituatie, vertelt hij.

“Mijn ouders zaten steeds in een soort van vechtscheiding, ook al waren ze niet gescheiden. Er was overal ruzie, wat zorgde voor veel spanning in huis. Daar kon ik niet tegen, want ik hou van rust.” Shuburney kon zich ook niet meer concentreren op zijn schoolwerk, ook omdat de politie geregeld voor de deur stond. “Ik ben in een crisisopvang geplaatst. Het is daar heel erg basic. Je hebt een kast en een bed, maar wel je eigen kamer. Nu heb ik een directe benoeming gekregen. Dat houdt in dat je een huis krijgt aan het eind van je kamertraject.”

Shuburney hoopt zich eindelijk te kunnen focussen op zijn studies tijdens de Bouwdepotpilot en zijn schulden af te lossen. Al gaat dat laatste met vallen en opstaan, vertelt hij.

Gino

Gino is 21 jaar en woont in Eindhoven. Hij wil graag webdeveloper worden en houdt erg van gamen. Hij leert hard om zijn dromen te behalen, maar hij belandde door een slechte thuissituatie op straat. “Ik ben op straat gezet nadat situaties thuis zich jarenlang opstapelden,” vertelt hij. “Steeds werd de situatie slechter en slechter.” Hij vertelt je hieronder zelf hoe hij toch een dak boven zijn hoofd probeerde te houden.

Inmiddels heeft Gino een woning, geholpen door NEOS, een maatschappelijke opvangorganisatie in Eindhoven. Het dak boven zijn hoofd geeft Gino de ruimte om verder te kijken dan de volgende dag. “Langzaamaan is mijn leven weer omhoog aan het bouwen.” Gino wil tijdens het Bouwdepottraject inzicht krijgen in zijn schulden, zijn opleiding tot webdeveloper afmaken en ‘sparen voor mijn eigen computer en rijbewijs en mijn huisje in kunnen richten’.

Kyra

Kyra komt net als Gino uit Eindhoven. Ze is 21 jaar, heel actief en ze zwemt, wandelt, zingt en danst graag. Ze vertelt in de Bouwdepot-podcast hoe ze uiteindelijk bij de politie aangaf niet meer thuis te willen wonen.

Door de pilot van het Bouwdepot hoopt ze weer leuke dingen te kunnen gaan doen met vriendinnen. “En ik wil op zoek gaan naar mijzelf en mijn identiteit.” Ook stelde ze in de Bouwdepot-podcast dat ze tijdens de pilot kennis wilde maken met werk of vrijwilligerswerk. Dat is gelukt; op dit moment werkt Kyra in een kledingwinkel.

Deze jongeren hebben allemaal hun eigen verhaal, wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze door financiële zorgen niet verder kunnen bouwen aan hun leven. Het Bouwdepot geeft daarom een jaar lang financiële rust, zodat er de tijd ontstaat om stappen te maken.

Bouwdepot in het nieuws

Het Bouwdepot in het magazine over ‘Handelen in transities’

Twijnstra Gudde viert haar 60-jarige jubileum met een prachtig magazine over Handelen in transities.

Lees meer
Interviews

In gesprek met lector Armoede Interventies, Anna Custers.

Custers benadrukt de complexiteit van financiële zelfstandigheid bij jongeren vanaf 18 jaar.

Lees meer
Interviews

Hoe zorgen kleinschalige pilots voor grootschalige beleidsveranderingen? 

Onderzoeker Jonathan Berg vertelt over het Bouwdepot.

Lees meer
Jongeren

Interview met oud-deelnemer Jennifer

“Ik heb dankzij het Bouwdepot een stevige basis kunnen opbouwen, zowel financieel als mentaal.”

Lees meer