Het is juni 2022. In Amersfoort ziet Valeska van Diermen, na jaren voorbereidingswerk, het eerste bouwdepot traject van start gaan. Tien jongeren die leven in een crisissituatie gaan een jaar lang €1050,- per maand ontvangen. Regelvrij en in vertrouwen.
Valeska is vanuit het Jeugd Interventie Team (JIT) één van de initiatiefnemers en begeleiders van het Bouwdepot Amersfoort. Haar passie, liefde en geloof in deze jongeren is onmisbaar als ze een jaar later haar ervaringen als begeleider met ons deelt. Het is juli 2023, en Valeska vertelt:
“In mijn werk bij het JIT staat werken vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen centraal. Daarom sprak de aanpak van het Bouwdepot mij ook zo aan. Ik geloof er heel erg in dat de menselijkheid voorop moet blijven staan, zeker bij deze doelgroep. Dat is me tijdens het Bouwdepot-traject opnieuw duidelijk geworden. Het zijn gewoon nog kinderen, net aan hun volwassen leven begonnen, die echt allemaal wat van zichzelf willen maken. Alleen krijgen ze niet allemaal dezelfde kansen. Daarom was ik heel benieuwd wat de aanpak van het Bouwdepot zou brengen.”
“Normaal gesproken bestaat mijn werk vooral uit ‘regelen’, maar in de begeleiding van het Bouwdepot ervaarde ik daar een diepere laag in. Naast het praktische helpen, voerde ik heel veel gesprekken met de jongeren. Gesprekken die veel verder gingen dan het praktische ‘heb je hulp nodig bij de voedselbank’. Als ze bijvoorbeeld iets nieuws kochten, hadden we het over wat dat voor hen betekende. En daar zaten vaak zo veel lagen achter.
Door die échte gesprekken lieten de jongeren me beetje bij beetje toe tot hun leefwereld. Dat heeft me heel veel geleerd. Ik had me bijvoorbeeld van tevoren niet zo gerealiseerd wat ‘mee kunnen doen’ daadwerkelijk betekent voor jongeren. En hoe veel blijdschap, vrijheid en sociale contacten dat met zich meebrengt. Door deze gesprekken is dat pas echt invoelbaar geworden voor mij, waardoor de begeleiding ook een stuk persoonlijker werd. Het waren gesprekken die ik ook met mijn eigen kinderen heb. De ruimte om zulk soort gesprekken te kunnen voeren, dat voelde voor mij als waardevoller dan de voedselbank regelen.”
Inmiddels is het eerste Bouwdepot traject in Amersfoort afgerond, en wordt een volgende verkend. Als het aan Valeska lag, zou ze het wel weten:
“Het traject heeft in mijn ogen heel erg gewerkt. We hebben voor de jongeren echt verschil kunnen maken. Ik merk dat ze meer vertrouwen in de hulpverlening hebben gekregen en dat ze de verdieping in gesprekken aan durven gaan. Tijdens het Bouwdepot heeft ook mijn werk als begeleider echt meer diepgang gekregen. Ik hoop heel erg dat we dit najaar een nieuw traject kunnen starten en zo nog meer jongeren in Amersfoort deze kans kunnen bieden.”
*Het JIT zet zich in om jongeren van 14-27 jaar uit Amersfoort, die problemen hebben op meerdere levensgebieden en de weg naar hulpverlening nog niet kunnen vinden, op te zoeken en aan te laten sluiten. Het JIT richt zich doorgaans vooral op praktische hulp voor jongeren: het regelen van slaapplekken, boodschappen en begeleiding in de verschillende regelgevingen bijvoorbeeld. Valeska ervaarde tijdens het Bouwdepot een verdieping in haar werk.