‘Werk draait om veel meer dan geld verdienen’
Diverse jongeren die in één van de deelnemende gemeenten meedoen aan het Bouwdepot, werken een x-aantal uur in de week. Zij mogen werken en geld verdienen tijdens het Bouwdepot en kunnen dit jaar op hun eigen manier invullen. Waarom vinden we dat bij het Bouwdepot zo belangrijk?
In totaal nemen 60 jongeren deel aan het Bouwdepot. De ervaring leert dat veel jongeren het belangrijk vinden om naast het leer- en leefgeld van het Bouwdepot, ook te werken. Door hun baan hebben ze meer financiële middelen, waardoor ze kunnen sparen, hun rijbewijs of certificaat kunnen halen of bijvoorbeeld hun huis kunnen inrichten. Maar, voor hen is werk veel meer dan alleen geld verdienen. Zij zien werk ook als een manier om zichzelf te ontwikkelen, sociale contacten op te doen en zich te laten gelden. Maar bovenal krijgen de jongeren dankzij het bouwdepot de ruimte om fouten te maken, daarvan te leren en uit te vinden wat ze leuk vinden, wat ze kunnen en wat bij ze past.
Andere boodschap uitdragen
Dankzij het Bouwdepot is er ruimte om fouten te maken en uit te vinden wat ze nou echt willen. Het Bouwdepot zorgt voor een stabiele basis, wat het aantrekkelijk maakt om te werken, zonder dat er te veel druk op staat. Lukt het niet, dan hebben ze in ieder geval een stabiele basis waar ze op terug kunnen vallen. Het perspectief van het Bouwdepot is bovendien anders dan wanneer je vanuit een uitkering werk moet zoeken. Het Bouwdepot geeft de boodschap af: wij investeren een jaar in jou. De boodschap van een uitkering is: je krijgt geld omdat je nog geen werk hebt. Er is dan constant de druk om iets te moeten vinden en vast te houden, ook al vinden ze het niet leuk of past het helemaal niet bij wat ze kunnen. Dat is een wezenlijk verschil. Omdat de jongeren nog aan het begin van hun werkende leven staan, geloven wij dat als we ze deze positieve ruimte bieden om te experimenteren, ze een duurzamere arbeidstoekomst tegemoet gaan. Het is van groot belang dat het hebben van een baan tijdens het Bouwdepot geen ingewikkelde financiële gevolgen heeft, zodat de jongeren echt kunnen focussen op het opbouwen van een stabiele toekomst.’
Sparen voor later
Sarah bijvoorbeeld, zat aan het begin van het Bouwdepot in een vervelende situatie, waardoor naar school gaan al moeilijk was. Haar thuissituatie was alles behalve stabiel en met dat idee heeft ze altijd geld gespaard, zodat ze op een dag op zichzelf zou kunnen wonen en voorbereid was op crisissituaties. Tot groot verdriet van Sarah is haar spaargeld echter door haar (verslaafde) ouders opgemaakt. Dankzij het Bouwdepot vond ze uiteindelijk alsnog financiële stabiliteit, kon ze haar woonsituatie aanpassen en weer naar school gaan. Na een half jaar was er de (mentale) ruimte en wilde ze graag een bijbaantje, het liefst in de ouderenzorg. Ze wilde dolgraag voor anderen zorgen. Dat komt dus echt voort uit eigen interesse en intrinsieke motivatie. Het is een stukje ontwikkeling voor haarzelf en daarbij biedt het de kans haar netwerk uit te breiden en ervaring op te doen met werken.’
Ruimte om fouten te maken
Thijs had voor het Bouwdepot een uitkering. Hij had veel wilskracht om te werken maar overschatte zichzelf soms ook een beetje. Dat leidde ertoe dat hij geen enkel baantje wist vast te houden. Qua administratie bij uitkeringsinstanties kostte hem dat enorm veel tijd. Elke baan moest hij vastleggen en verantwoorden. Nu hij het Bouwdepot heeft, voelt hij meer vrijheid om baantjes te proberen.. Hij geeft niet op en wil graag blijven zoeken naar iets wat hem op het lijf is geschreven, wat hij goed kan en waar hij een langdurige arbeidsovereenkomst aan kan gaan. Inmiddels heeft hij deze baan gevonden en kijkt hij meer hoopvol naar de toekomst. Hij is verhuist naar een nieuwe veiligere wijk. Er is meer stabiliteit in zijn leven.
Een stapje terug, is soms ook een stap vooruit
Tot slot is er nog Soraya. Zij was eerst volledig gefocust op zoveel mogelijk werken en had geen tijd om aan haar mentale gezondheid te werken. Dankzij het Bouwdepot kan ze nu wat minder werken en daardoor met een psycholoog aan de slag met het verwerken van de trauma’s uit haar verleden. Daarbij is herstel van haar gezondheid een belangrijke stap.
Heb jij een baan die je leuk vindt? Dan weet je vast hoe goed dat voelt om iets te kunnen doen waar je blij van wordt. Dat gunnen wij de jongeren van het Bouwdepot ook. Het is belangrijk dat zij na de overlevingsstand waar ze zo lang in hebben gezeten, mogen ervaren hoe het is om een baan te zoeken die bij ze past, waar ze plezier uit halen en die ze ook kunnen volhouden. Dankzij de stabiliteit van het Bouwdepot kunnen zij hun werklast opbouwen en krijgen de gesprekken tussen begeleider en jongere een andere lading. Het gaat meer over het type werk dat ze zouden willen en wat bij ze past. Er is experimenteerruimte om te zoeken naar de juiste weg en te kunnen leren. Dat zorgt uiteindelijk voor een stabieler leven en een stabielere positie in de maatschappij.
*De namen in dit artikel zijn vanwege privacy-redenen gefingeerd.